zaterdag 2 juni 2012

Help!


Help! Mijn mailbox dreigt ondergesneeuwd te worden met oproepen tot handtekeningenacties, straatprotesten en solidariteitsbetuigingen:

- Tegen het verbod op abortus
- Tegen de privatisering van de theatersector
- Tegen de bouw van een shoppingmall in het park op het Taksimplein
- Tegen het politiegeweld
- Tegen het afnemen van het stakingsrecht van de werknemers van Turkish Airlines
- Tegen de berechting van Fazil Say

Die laatste is de meest recente. De internationaal hoog aangeschreven pianist Fazil Say wordt ervan beschuldigd in een Tweet 'de islamitische waarden van een groot deel van de natie beledigd te hebben.' 
Say moet hiervoor op 18 oktober voor de rechter verschijnen en kan tot 18 maanden gevangenisstraf krijgen.

Say retweette enkele maanden geleden een boodschap afkomstig van een derde persoon, waarin de spot gedreven werd met het concept van het hiernamaals zoals gezien door gelovige moslims. De belofte van 'rivieren van wijn' werd in de tweet vergeleken met een taverne, en de belofte van 'de aanwezigheid van maagden' met een bordeel. Volgens Say was één en ander een referentie naar een gedicht uit de 11de eeuw van de Perzische poëet Omar Khayyan.

In een andere tweet had de pianist zich al eens vrolijk gemaakt over een muezzin die zich snel had afgemaakt van de oproep tot het gebed 'omdat hij zin had in een drankje.'

Say spreekt zich publiek uit over het feit dat hij atheïst is, en staat bekend als een criticus van de huidige regering.

Enkele maanden geleden liet hij weten te overwegen naar Japan te zullen verhuizen als het huidige conservatieve klimaat in Turkije zich zal doorzetten.

Zou Fazil Say dan met Turkish Airlines vliegen, of ook deelnemen aan de boycot?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten