maandag 18 juni 2012

Noodkreet vanuit de gevangenis


Ik heb niets met ODAtv , een website waarvan een dozijn journalisten in de gevangenis zit op beschuldiging van 'het maken van propaganda voor een staatsgreep'.

ODAtv brouwde een giftige cocktail van socialisme, Turks nationalisme, ultra-secularisme en anti-semitisme. De perfecte illustratie van de Turkse self-fullphilling prophecy: 'De Turk heeft niemand behalve de Turk als vriend.' 

Maar in het proces tegen ODAtv kies ik de kant van de journalisten.

Baris Pehlivan is 1 van die journalisten, en hoofdredacteur van ODAtv. Hij zit sinds 17 maanden in voorlopige hechtenis, en verstuurde vandaag een brief, gericht aan de buitenlandse journalisten in Turkije.

Uit die brief:
'Sinds 17 maanden zit ik vast in het kader van het ODAtv-proces, het duidelijkste voorbeeld van de onderdrukking van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije. Verborgen achter een ingebeeld 'terreurnetwerk' staat de journalistiek terecht.


De inbeschuldigingstelling is 134 pagina's lang. Het woord 'nieuws' komt daarin 361 keer voor, het woord 'boek' 280 keer, de woorden 'column / editoriaal' 53 keer, 'interview' 26 keer, 'artikel' 5 keer. Op basis van deze termen wordt een inbeschuldigingstelling geformuleerd. ... Nieuwsberichten, boeken en artikels worden als 'bezwarend materiaal' voorgesteld.'


In zijn brief vraagt Baris aandacht voor zijn lot en voor de tientallen andere Turkse journalisten die in vergelijkbare omstandigheden van hun vrijheid beroofd werden.

Maar ik vrees dat Baris tegen de stroom inzwemt. Turkije heeft geluk dat de wereld met Syrië, Egypte, Griekenland en een nieuwe president in de VS wel andere katten te geselen heeft dan journalisten die het zwijgen opgelegd wordt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten