donderdag 28 juni 2012

Met vuur spelen


Wat houdt meer risico in; 
- in de huidige omstandigheden een oud model straaljager richting Syrische grens sturen voor een kat en muis-spel?
of 
- een SMS naar een Turkse vader sturen met het bericht dat zijn ongetrouwde dochter zwanger is? 

Want je zou denken dat ze het er om doen, daar in Ankara. De Minister van Volksgezondheid Akdag zit met een uitgestreken gezicht op televisie te beweren dat het beperken van de mogelijkheid tot abortus bedoeld is om illegale abortussen in achterafkamers te vermijden. Daarmee draait hij natuurlijk de rollen om. Het beleid dat er zit aan te komen, zal een probleem creëren waar er nu geen probleem is, zeggen mensen uit de zorgsector. 

Het Ministerie van Volksgezondheid stelt een verregaand systeem van registratie en opvolging van zwangerschappen voorop. Zwangerschapstests moeten voortaan door de labo's aan het ministerie gemeld worden, inclusief de gegevens van de persoon in kwestie. Volgens de krant Habertürk ontving de vader van een ongetrouwde jonge vrouw recent een SMS van het ministerie met de boodschap dat zijn dochter zwanger is. Proficiat!

In een conservatieve cultuur als de Turkse, met twee verschillende woorden en invullingen van het begrip 'eer' naargelang het om vrouwen (namus) of mannen (seref) gaat, is dat vragen om problemen.

Een zwangerschap, zo schrijft Nicole Pope in Today's Zaman, is in eerste instantie een privé-zaak. En Nicole heeft overschot van gelijk als ze stelt dat de Turkse regering vrouwen niet als individuen maar als aanhangsels van het mannelijke deel van de bevolking ziet. De track record van Turkije in het algemeen als het gaat over gender equality is sowieso bedroevenswaardig, en met het huidige beleid gaat het crescendo bergaf. 

Een vriendin van me, werkzaam in de kunstensector, twitterde vandaag: 'Het is erg vermoeiend en zwaar om te leven in een geografie waar je constant het gevoel hebt dat je eigenlijk 'een derde persoon' bent'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten