donderdag 14 juni 2012

Zelfcensuur en breinaalden

Dat het droevig gesteld is met de persvrijheid in Turkije blijkt uit de feiten.

Zelfcensuur is aan de orde van de dag. Geen columnist die zich nog veilig voelt zonder het fiat van zijn hoofdredacteur, die op zijn beurt met zijn uitgever belt, die vervolgens zijn contacten in Ankara raadpleegt.

Maar de zelfcensuur blijft niet beperkt tot de media. Iedereen kruipt in zijn schulp in Turkije anno 2012.

Een Turkse journaliste die voor een grote buitenlandse media-organisatie werkt, plaatste op haar Facebook-pagina een overzicht van de reacties die ze kreeg toen ze een item over abortus probeerde te researchen.

- Telefoontje met gezondheidsorganisatie 1: 'Onze voorzitter is in het buitenland, en iemand anders mag zich daarover niet uitspreken. Enkel onze voorzitter is trouwens op de hoogte van dat onderwerp.'
- Telefoontje met gezondheidsorganisatie 2, de secretaresse raakt in paniek af als ze hoort dat ze een journaliste aan de lijn heeft: 'Wij praten niet met de TV!'. Ook al dringt de journaliste erop aan dat ze enkel wat statistieken wil, dan nog wordt ze afgewimpeld. Vraag: 'Zijn jullie bang van iets?' Antwoord: 'Als u dat zo wil begrijpen, dan is dat uw interpretatie.'
-  Vervolgens consulteert de journaliste een derde bron, Dogana (National Association for the Rights of Women in Childbirth), maar opmerkelijk genoeg vermeld die website geen telefoonnummer. Toeval?
- In een volgende poging loopt ze vast op het spreekverbod voor het volledige medische kader van de twee grootste privé-hospitalen in Istanbul.
- Idem dito bij de beroepsverenigingen waaraan de dokters verbonden zijn.
- Al helemaal hopeloos is het Ministerie van Volksgezondheid, waar niemand kan / durft / wil de media te woord staan.

Haar conclusie: wie in Turkije informatie wil inwinnen over abortus kan daarvoor niet terecht in de gezondheidssector.  Fraaie indruk maakt Turkije hier op 1 van 's werelds grootste media-organisaties. 

Maar nog zorgwekkend is dat dit erop wijst dat de weg voor vrouwen in problemen voortaan zal leiden naar achterafkamertjes en sjacheraars met breinaalden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten