woensdag 21 augustus 2013

Gezi = doping

Onvoorstelbaar is de slaafsheid waarmee het grootste deel van de Turkse media de insinuaties en halve waarheden van de regering overneemt. En reken maar dat er van altijd wel iets zal blijven hangen.

In de krant Star schrijft journalist Mustafa Karaalioglu dat het eventuele mislopen van de Olympische Spelen de schuld zou zijn van de Gezi-protesten. Daarmee praat hij minister voor EU-zaken Egemen Bagis naar de mond, die het afgelopen weekend op een worsteltornooi hetzelfde vertelde.

Karaalioglu, niet gehinderd door enige kennis ter zake, schrijft dat Istanbul tot voor het uitbreken van de straatprotesten voorop lag in de race naar de organisatie van de Spelen in 2020. Waar hij die stelling op baseert is volstrekt onduidelijk, maar wie in de slipstream van de regering Erdogan opereert, zit de facto in een parallel universum. Feiten en wensen lopen elkaar daar constant voor de voeten.

Maar Karaalioglu, Bagis en Erdogan moeten zich geen zorgen maken. Het Internationale Olympische Committee heeft zich in haar keuze voor de gaststad van de Olympische Spelen nog nooit laten leiden door argumenten op basis van mensenrechten en persvrijheid.

Dat de Turkse sportwereld de laatste jaren vooral in het nieuws komt met omkoop- en dopingschandalen zou dan weer wel een hypotheek kunnen leggen op Istanbul 2020. Recent werden zelfs minderjarige sporters betrapt werden op het gebruik van doping, wat wijst op het bestaan van een uitgebreide dopingcultuur in Turkije. Maar Egemen Bagis, die mij altijd de indruk geeft een carrière van stand-up comedian te ambiëren, maakte zich er op zijn toespraak van af met een grapje: 'Net zoals deze worstelaars gebruikt de regering geen doping'. 

Is dat zo? Mij lijkt het dat Turkse autoriteiten geen genoeg krijgen van Gezi.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten