dinsdag 13 augustus 2013

Stop de persen!

Blij te zien dat Selin Girit (foto) nog steeds actief is. Selin werkt voor de Turkse redactie van BBC World, en ze schreef voor de BBC World-website een round up van de sterfput die de Turkse pers is.



De volledige tekst kan je hier lezen - maar onderaan dit bericht geef ik wat stats mee.

Selin kwam in juni in het nieuws toen ze door Melih Gökçek, de burgemeester van Ankara, op Twitter met naam & toenaam aangeduid werd als landverraadster omdat haar berichtgeving over de straatprotesten in Turkije hem niet beviel. Niet lang daarna namen de 'yandas medya' - de media die met de autoriteiten zoete broodjes bakken - de berichten over en kreeg Selin celebrity status op een manier die je in Turkije niemand toewenst. Velen die haar voorgingen als landverrader liggen een metertje of zo onder de grond, of wonen willens nillens in het buitenland - wat in Selins geval sowieso het geval is. Maar zeker is dat ze zich niet lekker voelde bij het lezen van de dreig- en scheldmails die ze in haar inbox vond. En hoe zou ze zich voelen als ze straks familie zou willen bezoeken in haar thuisland?

Gelukkig nam de BBC het meteen voor haar werkneemster op. De omroep veroordeelde de pogingen van de Turkse autoriteiten om haar journalisten te intimideren en discrediteren. Zoiets zie ik een Turkse krant of tv-zender nog niet meteen doen. Integendeel, zo'n journalist kan meteen zijn boeltje pakken.

Opvallend was dat de Turkse nieuwszender NTV meteen na de rel met haar overeenkomst met de BBC om dagelijks nieuwsitems uit te wisselen, stopzette.

Kort daarna haalde de Dogus Group, de zakengroep waarvan NTV deel uitmaakt, een grote openbare aanbesteding binnen voor de aanleg van een nieuwe cruiseterminal in Istanbul. Maar dat zal wel toeval zijn.



('Bent u misschien een mediabaas?')

Enkele stats:
- Reporter Without Borders plaatst Turkije 154ste op 179 landen op het vlak van persvrijheid
- toen de AKP aan de macht kwam in 2002 stond Turkije 99ste in die rangschikking
- sinds het begin van de Gezi Park-protesten hebben 75 journalisten ontslag genomen of gekregen
- Turkije is wereldrecordhouder in het opsluiten van journalisten (63)
- 120 journalisten wachten op een rechtszaak


Geen opmerkingen:

Een reactie posten