woensdag 21 augustus 2013

Enkele dingen die me deze week opvielen


- De AK-partij wil kantoren openen in het buitenland, van waaruit aan damage control moet gedaan worden. Het besef is blijkbaar gegroeid dat de partij imagoschade heeft opgelopen in haar aanpak van de recente straatprotesten. Op de lijst staan Berlijn, Brussel, New York en London. De bobo's van de AKP lijken wel geïnteresseerd in prime real estate in die steden, maar de weg naar het Gezi Park hebben ze nooit gevonden. Ik heb het altijd verbijsterend gevonden dat geen enkele vertegenwoordiger van de partij in juni ooit maar 1 voet in Gezi heeft willen zetten.
-  in Istanbul werd dinsdag een eerste dossier geopend van iemand die klacht indient tegen een buur die in juni had deelgenomen aan de 'potten & pannen'-concerten, waarbij burgers hun ongenoegen met de regering lieten blijken door om 21u een vijftal minuten lawaai te maken met keukengerei. De aanklacht volgt op aanwijzingen van premier Erdogan dat burgers afwijkend gedrag moeten rapporteren.
- scholieren en leerkrachten uit het secundair onderwijs worden ondervraagd naar hun al dan niet betrokkenheid bij de protesten in juni. Beelden: hier.
- de politie onthaalde dinsdagavond een groepje 'Wandelaars voor gerechtigheid' die van Antalya naar Istanbul stapten op traangas toen duidelijk werd dat ze het Gezi Park wilden betreden. Beeld & klank bij de ontvangst hier.
- de krant Radikal publiceert het getuigenis van een burger die bekent dat hij in juni met enkele medestanders activisten in de stad Eskisehir te lijf ging, 'om de politie te helpen.' Bij hun 'hulpactie' kwam een jongeman om het leven. De getuige: 'Maar de laatste klap werd uitgedeeld door de politie'.
- In een brief gericht aan premier Erdogan klaagt de Internationale Associatie voor Advocaten aan dat in Turkije advocaten belaagd worden door de autoriteiten en wijst erop dat de balies onafhankelijk hun werk moeten kunnen doen.
- Op de tribunes van Fenerbahçe klonken tijdens de wedstrijd tegen Arsenal op woensdagavond zeer luidruchtige protesten tegen de regering. Eerder was dat ook het geval bij de thuiswedstrijden van Galatasaray en Besiktas.
- Lees ook dit stuk in Der Spiegel, waarin een anonieme zakenman een hallucinant beeld schetst van de heksenjacht op dissidentie in de Turkse haute finance.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten