donderdag 22 augustus 2013

Sex, lies and videotape

Toegegeven, de titel van dit stukje is een beetje misleidend. Wie op zoek is naar sex zal teleurgesteld zijn. Leugens en videotape daarentegen...

Nieuw beeldmateriaal is opgedoken waarop te zien is hoe de 19-jarige student Ali Ismail Korkmaz tijdens de straatprotesten in Eskisehir in juni om het leven kwam. Op de beelden is te zien hoe Ali aangevallen wordt door burgers. De autoriteiten hielden lange tijd vol dat hij gewond geraakte in schermutselingen met de politie.

Premier Erdogan barstte donderdagavond op televisie in tranen uit bij een gedicht, geschreven door een leider van de Egyptische Moslimbroeders, gericht aan zijn dochter die door politiegeweld om het leven kwam. 's Middags al zag ik op sociale media signalen dat de premier zou gaan huilen, berichten afkomstig van tegenstanders van Erdogan. Die verwijten hem selectief te zijn in emotionaliteit.

De Turkse publieke omroep TRT haalt de tv-serie 'Leyla ile Mecnun' van de buis. Commentatoren op sociale media wijzen erop dat de acteurs en regisseur zich openlijk geïdentificeerd hadden als Gezi Park-activisten. Ruim voordat het park in juni bezet werd, spraken ze zich in een filmpje uit tegen het kappen van het park. Dat engagement lijkt hen nu zuur op te breken.


Een nieuwe richtlijn bij de start van het voetbalseizoen stelt dat politieke statements in en rond sportstadions verboden zijn. De toepassing daarvan roept vragen op. Telkens anti-regeringslogans van de tribunes rollen zoals recent bij wedstrijden van Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas draait de televisie het geluid uit. Maar voetballers zoals Emre Belözoglu die in solidariteit met de slachtoffers die vielen bij het geweld in Egypte het pro-Morsi 'Rabaa'-gebaar maken, komen prominent in beeld. Op de tribunes van Konyaspor waren tijdens de wedstrijd tegen Fenerbahçe ook posters van de afgezette president en Egyptische vlaggen te zien.

Een vriend van me wist me zelfs te vertellen dat Emre daarmee zijn plaats in het eerste elftal veilig stelt: 'Zo zit Turkije nu eenmaal in elkaar.' 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten