zaterdag 17 augustus 2013

Ondertussen in Turkije

Je hoeft echt geen tanks de straten op te sturen, helicopters laag te laten overvliegen of van op daken op mensenmassa's te schieten om een klimaat van intimidatie te creëren. 

Gisterenavond, 19u. in Taksim, hartje Istanbul. Een groepje van een tiental betogers opent een spandoek waarop een protest te lezen staat tegen vastgoed-speculatie in de Turkse grootsteden. Binnen de 20 seconden wordt het groepje bestormd door politieagenten in gevechtskledij, die de manifestanten hardhandig verwijderen, een zijstraatje in, waar ze langs achter ingesloten worden door een ander peloton agenten. Opgeruimd staat netjes.

Enkele omstaanders die hun ongenoegen laten blijken worden meteen geïnterpelleerd door politie in burger. In een oogopslag omringen ze de dissidente stem, die te horen krijgt dat ze haar mond moet houden. 

Recent maakten de ouders van een jonge activist die al wekenlang in een coma ligt een soortgelijke choreografie mee. Toen ze een verklaring probeerden voor te lezen waarin ze aandrongen op een onderzoek naar de omstandigheden waarin hun kind in een coma was beland,  kregen ze een lading traangas en chargerende agenten over zich heen. 

De autoriteiten doen er alles aan om de straatprotesten van juni uit het collectieve geheugen te wissen, en de slag om de publieke ruimte te winnen. Publieke ruimte is in Turkije niet langer publiek, maar in beslag gelegd door het regime. 

Een (onvolledige) bloemlezing van de voorbije weken;
- journalisten en media die protesten coverden / coveren worden ontslagen dan wel het werken onmogelijk gemaakt
- cafés, hotels, restaurants, winkels in het centrum van Istanbul die onderdak boden / bieden aan activisten krijgen de autoriteiten van hun meest creatieve zijde te zien. Licenties worden plots vervallen verklaard, terrassen in beslag genomen, sluitingsdagen worden opgelegd, de boekhouding blijkt niet in orde, achterstallige belastingen duiken op. 
- Woordvoeders van de Orde van Geneesheren die een rapport publiceerden waaruit bleek dat het gebruik van traangas door de Turkse politie onaanvaardbaar was, worden opgepakt en ondervraagd
- Idem dito voor de vertegenwoordigers van de Orde van Architecten, vanwege hun houding in het kader van de protesten
- In de kantoren van de Orde van Architecten in Ankara wordt afluisterapparatuur ontdekt
- een wet wordt gewijzigd die het advies van de Orde van Architecten bij grote bouwprojecten niet langer nodig maakt
- het recht op demonstratie wordt aan banden gelegd
- politieke slogans bij sportwedstrijden worden verboden
- premier Erdogan roept burgers op om te klikken over hun buren (naar aanleiding van potten & pannen-recitals uit protest tegen de regering)
- op buurtniveau zullen 'klachtenbussen' geplaatst worden om illegaal gedrag te melden
- op de grote universitaire campussen zullen vanaf volgend schooljaar niet langer bewakers van privé-firma's, maar agenten ingezet worden.
- bekende Turken die zich solidair verklaarden met de protesten worden onderworpen aan lynchcampagnes, georchestreerd tot op het hoogste niveau. Acteur Mehmet Ali Alabora, eerder al door de premier met naam & toenaam op televisie aan de schandpaal genageld, moest deze week vernemen dat de burgemeester van Ankara zijn volgers op Twitter oproept om Alabora naar de gevangenis te sturen. Aanleiding: een tweet van Alabora. 

Dissidentie is in Turkije anno 2013 op eigen risico.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten