vrijdag 25 mei 2012

Ekümenopolis meets megalomanie (1)



Als ik burgemeester Kadir Topbas op de televisie hoor verkondigen dat de organisatie van de Olympische Spelen in Istanbul niet voor extra verkeersoverlast zal zorgen, dan weet ik niet of ik moet lachen of huilen.  Zulke uitspraken zijn een belediging voor zijn ambt, en nog veel meer voor de inwoners van de stad.

De burgervader moet dringend eens gaan kijken naar Ekümenopolis, een documentaire over het monster dat de agglomeratie Istanbul geworden is. In de documentaire wordt haarfijn uitgelegd dat de stad haar economische, sociale en ecologische limieten al lang overschreden heeft. Hier de trailer Ekümenopolis van de film.

In de jaren '80 waren stadsplanners het er over eens dat de regio waarin de stad gevestigd is, max. plaats kon bieden aan 5 miljoen inwoners. 30 jaar later zijn dat er 15 miljoen.

Maar dat zal de burgemeester en ook ex-burgemeester Tayip Erdogan een zorg zijn. De stad is er tenslotte  niet voor de mensen die er wonen, net zomin de staat Turkije er is voor haar burgers. Het is net andersom.

Ik doe een greep uit de projecten die Tayip Erdogan o.a. in zijn verkiezingscampagne 2011 voor Istanbul beloofde:
- een derde brug over de Bosphorus
- een derde luchthaven
- twee satellietsteden op resp. de Europese - en Aziatische oever (elk goed voor 1 miljoen inwoners)
- een nieuw financieel centrum (Turkse centrale bank wordt verplaatst vanuit Ankara)
- Kanal Istanbul: een nieuwe waterweg parallel aan de Bosphorus (tussen Zwarte Zee en Zee van Marmara), afgewerkt tegen 2023
- de organisatie van het Europees Kampioenschap Voetbal in 2020
- de Olympische Spelen van 2020

Geen enkele van die projecten staat op de meest recente versie van het masterplan Istanbul die door stedebouwkundigen opgesteld en de politici goedgekeurd werden. De kans is dus groot dat ze allemaal gerealiseerd zullen worden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten