donderdag 31 mei 2012

Just another day in paradise

Enkele gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur in Turkije:


- paniek in de rangen van vrouwenorganisaties, woede bij het liberale segment van de Turkse samenleving over het gebrek aan overleg rond het wetsvoorstel dat abortus zal verbieden.
- datzelfde parlement stemde gisteren een wet die maakt dat de werknemers van Turkish Airlines geen stakingsrecht meer hebben.
- enkele tientallen werknemers van Turkish Airlines die eerder deze week aan protestacties tegen het geplande wetsvoorstel deelnamen kregen via SMS te horen dat ze ontslagen werden.
- in Yalova stierf een jongeman als gevolg van overmatig gebruik door de politie van pepperspray. Joost Lagendijk in zijn column in Today's Zaman: '... de Turkse politie gebruikt pepperspray alsof het een soort van nieuw deodorant is.'
- tegen 103 advocaten die werken op de K.C.K.-zaak (waarvoor meer dan 2.000 Koerdische activisten in de gevangenis zitten) wordt een onderzoek geopend.
- columnist Ali Akel, columnist sinds 16 jaar bij de krant Yeni Safak, wordt ontslagen na het schrijven van  een kritisch stuk over premier Erdogan.
- R.T.Ü.K, een raad die toezicht op radio- en TV-uitzendingen in Turkije, zet de makers van de soap '1 Kadin, 1 erkek' onder druk om een samenwonend koppel dat in de serie een belangrijke rol inneemt, zo snel mogelijk in het huwelijk te laten treden. 
- de premier kondigt de bouw aan van een grote moskee (15.000 vierkante meter) op een heuvel op de Aziatische oever van de Bosphorus. Erdogan: 'De moskee moet van overal in Istanbul zichtbaar zijn!' *
- mijn vriend Luc verbaast zich omdat hij in Istanbul 15 lira (6,5 euro) moet betalen voor een zeer matig glaasje wijn. Luc werkt in de financiële sector in Genève en is dus wel wat gewend qua prijzen als hij een terrasje doet. De ober moest hem uitleggen dat dit het resultaat is van een steeds hogere taxering van alcoholische dranken.
- de regering maakt bekend dat er vanaf nu een mechanisme in werking treedt dat sigaretten en alcoholische dranken elke 6 maanden automatisch hoger zal belasten.


Dat laatste is natuurlijk een voorbeeld uit de privé-sfeer, maar het ziet er naar uit dat die in het Turkije onder de AK-partij steeds belangrijker zal worden.


* Als ik dit soort opmerkingen hoor, vraag ik me af hoe vaak Istanbul nog veroverd moet worden.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten